Overnight Oats – recept världens bästa kallgröt!

by | Mar 31, 2017 | Recept | 0 comments

Om du är typen som inte spenderar för lång tid i köket på morgonen så är Overnight Oats – eller kallgröt på svenska – ett superbra frukostalternativ. Dessutom hamnar den definitivt på den nyttiga sidan av frukostskalan. Den tar inte mer än ett par minuter att svänga ihop kvällen innan, på morgonen är det bara att öppna locket och äta. Passar även suveränt att ta med sig på tåget eller bussen. Fördelarna är många:

Det är nyttigt

Eftersom kallgröt inte hettas upp så faller den under raw food, vilket många hävdar behåller nyttigheterna bättre! Kallgröt är full av vitaminer och mineraler och dessutom är de kolhydrater som får plats av den långsamma typen.

Det går att variera

Det finns tusentals olika toppingar att lägga på din gröt. Allt från frukt och bär till choklad och lakrits. Dessutom kan man blanda i sina favoritgodsaker redan innan man ställer in den i kylen. Testa att blanda ner chiafrön (använd lite mer vätska då fröna drar åt sig av den), mandelsmör eller saffran! Det går även att byta ut lite av “mjölken” mot exempelvis apelsinsaft.

Perfekt för morgontränaren

Eftersom havre innehåller en hel del protein så passar kallgröt perfekt för den som är pigg nog att träna på morgonen. Om du dessutom toppar med chiafrön, nötsmör eller vanliga nötter så blir det ännu mer protein för musklerna.

Ingredienser:

  • 1 – 1,5dl mandelmjölk (eller mjölk/annat mjölksubstitut)
  • 1 dl havregryn
  • 1 halv banan
  • Valfri topping (bär, frukt, nötter eller nötsmör)

Mosa bananen i en burk som har tillslutande lock. Häll i vätskan (här kan du välja om du vill ha en fastare eller mer lös gröt genom att hälla i mer eller mindre av vätskan) och blanda i grynen. Blanda ordentligt så att bananen fördelas jämnt i röran. Om du vill kan du lägga på din topping redan nu, eller gör du det precis innan du äter den på morgonen.

Skruva på locket och sätt in i kylen.