Mandelmjölk – recept egen mandeldryck

by | Mar 31, 2017 | Recept | 0 comments

Att göra egen mandeldryck är mycket enkelt och få saker kan gå fel.

Mandeldryck är ett jättebra substitut för den som inte kan eller vill använda vanlig mjölk. Det finns att köpa i de flesta matvarubutiker, men det går superenkelt att göra egen och väldigt god mandelmjölk hemma. Oftast blir den krämigare och med mer smak än den butiksköpta. Tänk på att nötterna måste blötläggas – minst över natten – innan du sätter igång.

Ingredienser:

  • 250 g sötmandel
  • 1 liter vatten
  • 1 krm salt

Första steget är att blötlägga mandlarna. Ju längre de får bada, desto krämigare blir det färdiga resultatet. Låt de ligga minst över natten, men om du har tid att vänta ett dygn extra så kommer du få ett ännu matigare resultat.

Lägg mandlarna i en skål och fyll på vatten med så att de räcker ungefär två centimeter över nötterna. Detta är viktigt eftersom mandlarna kommer att svälla under tiden i vattnet. Täck skålen med en duk och ställ in den i kylen.

Häll av vattnet och lägg mandlarna i en mixer eller matberedare och fyll på med en liter kallt vatten. Mixa med några kortare mixningar för att grovhacka mandlarna och kör sedan en minut i taget. Om det behövs, skrapa ner mandelbitarna som fastnat på kanten. När du är klar, skall du ha en slät vätska som är vit och ogenomskinlig.

Lägg en ren silduk eller tät kökshanduk över en stor skål. Häll nötvätskan i duken och krama den igenom duken. . Pressa och tryck ordentligt så att all mandeldryck rinner ner i skålen. Kvar i duken är de finfördelade nötresterna som passar perfekt i smoothies eller för bakning!

Den färdiga drycken kan du förvara i kylen i en tillsluten behållare i upp till två dagar. Mandeldrycken är naturligt söt i smaken och behöver oftast inget extra socker.

Använd till din Overnight Oats eller smoothie. Och se till att avnjuta ett glas mandeldryck tillsammans med dina favoritnötkakor!