Läckert höstbröd med knapriga valnötter

by | Oct 9, 2019 | Recept | 0 comments

Här har du ett matigt och gott bröd som passar lika bra till frukost, som till soppan en kall eftermiddag.

Ingredienser (för 2 bröd):

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (37 grader)
  • 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 200 g valnötter
  • 12 dl vetemjöl

Så här gör du (tar ca 90 minuter):

Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Häll i vattnet, smält smöret och blanda i.
Rör i salt, farinsocker, sirap, rågmjöl och valnötter.
Arbeta in lite i taget av vetemjölet till en smidig deg. Lägg på en bakduk eller sätt på plastfolie över bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma degen till två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Pudra degen med lite vetemjöl. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.