Läckert höstbröd med knapriga valnötter
Här har du ett matigt och gott bröd som passar lika bra till frukost, som till soppan en kall eftermiddag.
Ingredienser (för 2 bröd):
- 50 g jäst
- 5 dl vatten (37 grader)
- 50 g smör
- 2 tsk salt
- ½ dl farinsocker
- ½ dl ljus sirap
- 3 dl grovt rågmjöl
- 200 g valnötter
- 12 dl vetemjöl
Så här gör du (tar ca 90 minuter):
Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Häll i vattnet, smält smöret och blanda i.
Rör i salt, farinsocker, sirap, rågmjöl och valnötter.
Arbeta in lite i taget av vetemjölet till en smidig deg. Lägg på en bakduk eller sätt på plastfolie över bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma degen till två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Pudra degen med lite vetemjöl. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.