Gör egen Pesto enkelt och snabbt

by | Oct 22, 2019 | Recept | 0 comments

Du fixar detta receptet på mindre än tio minuter. I bilden ovan har jag fuskat in hur peston kan se ut när jag gjorde den i mortel i stället för i en mixer.

Ingredienser:

  • 1 – 2 vitlökar (ta gärna en första gången och testa dig fram)
  • 2 dl spenat
  • 3 msk olja (tillräckligt för att binda såsen)
  • 100 g pinjenötter
  • 0,3 dl parmesanost (pröva dig fram)
  • 0,5 tsk salt (gärna flingsalt)
  • 0,5 tsk socker (optional)

Vi tar och börjar med lite historia, du kanske har undrat om ordet pesto betyder något speciellt? Jepp, så är det faktiskt (brukar ofta vara så). I detta fallet kommer Pesto från verbet pestâ (italienska: pestare), vilket betyder “att slå”, “att krossa”. Redan här har vi alltså en liten hint om hur man ursprungligen gjorde Pesto, man krossade de olika ingredienserna.

Ingredienserna i ursprungsreceptet från staden Ligurien (heter faktiskt så) är basilika, olja (extra virgin oil), parmesan- eller pecorino ost, pinjenötter, vitlök och slutligen salt.

Men i mitt recept här har jag bytt ut basilikan mot spenat, och det är faktiskt det roliga med pesto att man kan byta ut delar av receptet mot liknande produkter. Så länge man behåller oljan och vitlöken (kan variera mängden dock), kan det inte gå fel.

För en snabb lunch kokar du upp lite pasta, tillför din pesto, voila du har en supergod lunch.

Nu till hur du gör din egen pesto.

Skala vitlöken, och släng ner den i din mixer (enklare och snabbare än att krossa med en mortel) tillsammans med lite salt. Nu kommer vi till det svåraste momentet, att slänga ner resterande ingredienser…

…har dock ett extra tips, grovhacka spenaten innan du slänger ner den i din mixer (blir mycket enklare då). Jag brukar också spara en del av parmesanen och oljan för att sedan efterhand tillföra dessa så att smaken och konsistensen blir perfekt.

Lycka till nu och testa dig fram till just din favoritpesto.