Svensktillverkad lakrits

När du knaprar lakrits hemma i soffan kan du vara säker på att du är i sällskap av några av historiens mest välkända storheter. 

Egyptiska faraos kan ha knaprat lakrits redan för 4000 år sedan. Det sägs att både Julius Caesar, Alexander den Store och Hannibal gav sina soldater lakrits på grund av dess törstsläckande egenskaper. Även Buddha själv skall ha smaskat i sig lakrits när han inte satt under Bodbiträdet för att bli upplyst.

Du däremot, behöver varken rida över Alperna på stridselefanter eller meditera i timmar för att äta vår lakrits. Det räcker att du plockar på det du är sugen på i närmsta matbutik. Vi har gjort det superlätt att få tag i riktigt bra och framför allt äkta lakrits. Vi har redan gjort grovjobbet åt dig.

Vi ska inte tråka ut dig med hela processen från rot till bord

(den innefattar att gräva upp lakritsplantan, skära av en del av de meterlånga rötterna och sätta tillbaka resten i jorden för att den skall kunna växa vidare, soltorka den skördade delen, mala och göra en koncentrerad rålakritsmassa).

Vi är inte heller kvalificerade för att säga huruvida det stämmer att lakrits hjälper mot både halsont och magbesvär, är antiinflammatoriskt och blodförtunnande eller om gravida kvinnor som äter mycket lakrits föder smartare barn.

Däremot tjatar vi mer än gärna hål i huvudet på dig med hur god vår svensktillverkade lakrits är. Ät den som den är eller dragerad i choklad. Använd den som tilltugg eller mixa ner den i efterrätten.