Äkta Belgisk choklad

Det skulle kunna vara ett sånt där uttryck som man använder för att det ska låta tjusigt och bättre än vad det egentligen är. Men när det gäller vår choklad så låter det inte tillräckligt tjusigt jämfört med vad det egentligen är!

Callebaut, vår leverantör av all choklad, använder riktigt kakaosmör i sin tillverkning. Inte den billigare varianten där man blandar in "vegetabilisk oljemassa".

Dessutom startade Callebaut 2012 ett program som kallas Growing Great Chocolate. Man vill göra kakaotillverkningen till en hållbar inkomst för de mer än 30 000 Västafrikanska odlarna som ingår i programmet. Förutom att projektet strävar efter att göra de kakaobönor som odlas ännu bättre, vill man ge odlarna en större inkomst vilket i sin tur leder till ett bättre liv.

Därför tycker vi att det är närmast en underdrift att bara kalla vår choklad “Äkta belgisk”. Den borde kallas något i stil med “Äkta livsförändrande superhjältechoklad”! Fast det får inte riktigt plats så vi nöjer oss med den korta varianten och förklarar istället vad som ligger bakom.

Hur odlas riktigt bra choklad?

För att ett kakaoträd skall må bra och trivas på sin arbetsplats, vill den framför ha allt en sak. Stenfri, genomtränglig jord med mycket mylla. Kakaoträdet stoltserar nämligen med så kallade pålrötter, en tjock och stamliknande huvudrot som växer rakt ner och varifrån smårötter skjuter ut. Tack vare en kombination av djupgående och ytliga rötter kan plantan ta åt sig all den näring som behövs.

Kakaoträdet odlas i ett tunt bälte runt ekvatorn men behöver samtidigt mycket skugga för att överleva. Därför låter man de äldre träden skugga de yngre, nyplanterade. Vid runt fem års ålder är träden starka nog att överleva och börjar vid samma tid producera kakaofrukter.

Efter sex månader, när kakaofrukterna skiftat färg från gröna till gulorangea, skördas de för hand. De öppnas upp och man plockar ut de runt 50 frön - bönor - som sedan får fermentera under nästan en vecka. Det är under den här proceduren som bönan får sin mörkbruna färg och utvecklar sin unika arom. Efter en avslutande, veckolång soltorkning paketeras är bönorna redo att packas i säckar och skeppas över vårt jordklot.