Supernötter

Att nötter är gott tycker nog de flesta. Men att varje liten nöt är en riktig hälsobomb är något man inte tänker på lika ofta.

I de flesta nötter finns en hög halt med omättade fetter. Oroa dig inte, allt fett är inte dåligt! Omättade fetter är till och med livsnödvändiga för oss. Däremot bör du som med allt annat inte äta för mycket av något speciellt utan hålla dig med en varierad kost (nej, det räcker tydligen INTE att bara variera mellan olika nötter. Vi frågade.) 

I bland vill andra små kraftpaket också kalla sig för nötter, trots att de egentligen inte är det. Till exempel jordnötter som faktist inte en nöt utan en baljväxt. Alltså en ärta. Pinjenöten - som är så god att göra pesto av - är släkt med senap och solrosen och räknas som ett frö. Det skulle man kunna räkna ut, så pytteliten som den är. Men varför skall vi dela upp? Alla som vill borde få kalla sig nöt!        

Olika sorters nötter har olika sätt att boosta vår kropp. Här är sex supernötter värda att kolla in. 

        

Valnöt

Valnötens har höga halter av omega 3-fetter som är livsviktigt för hjärnans funktion. Förutom mycket protein och långsamma kolhydrater . Förutom det så innehåller valnötter kalium, koppar, zinc och vitaminerna B6 och E. De verkar även antioxiderande.

Mandel

Hög proteinhalt, vilket mättar bra och hjälper att bygga muskler - perfekt för veganer och vegetarianer. Den bruna innerskalet innehåller många av de antioxidanter som annars finns i frukt och bär. 60 gram mandel ger hela dagsbehovet av E-vitamin. Mer kalcium och fiber än de flesta andra nötter och dessutom full av omättade fetter.

Cashewnötter

Relativt billig och mångsidig nöt (som egentligen räknas som ett frö, men vi behöver inte vara petiga) och är perfekt i matlagning och bakning tack vare sina förtjockande egenskaper . Inte förtjust i spenat? Käka cashewnötter! En portion ger nästan 10% av dagliga intaget av järn. Du hittar även K-vitamin i den som stärker skelettet.

Paranötter

Paranöten innehåller extremt mycket selen. Det är ett mineral som används när kroppen gör egna antioxidanter - många människor har en brist av det. Det räcker med EN paranöt per dag för att mängden selen och antioxidanter som kroppen tillverkar av den, skall öka nämnvärt.

Hasselnötter

Hasselnötter - speciellt de turkiska - innehåller höga halter krom. Krom är ett mineral som hjälper kroppens insulinkänslighet. Många har för låga kromnivåer - vilket ökar risken för diabetes typ 2.

Pistagenöt

Rik på protein och antioxidanter och dessutom naturligt kolesterolsänkande. Bra källa till B-vitamin. I Pistagenötter finns även lutein som förebygger mot ögonproblem och hjälper med att hålla huden frisk.

Vill du se våra supernötter?

Här hittar du alla våra naturella nötter, det är bara att välja vilken du vill ha.

Se vårt naturella sortiment