Rostade hasselnötter - supersnabbt supersnacks!

 

En av fördelarna med att rosta hasselnöten är en del av beskan försvinner då mycket av den sitter i skalet, vilket enkelt borstas bort efter rostningen. Se till att ha koll på vart det hamnar dock. Hasselnötsskal har en oanad förmåga att klamra sig fast på ett köksgolv.

Låt oss rosta!

Värm upp ugnen till 175 grader. Sprid ut hasselnötterna på ett bakplåtspapper på en ungsplåt. Tänk på att inte packa nötterna för hårt, det måste finnas luft mellan för att de skall rostas ordentligt.

Rostningstiden varierar från ugn till ugn, räkna med runt 10-12 minuter. Det är viktigt att du tittar till dina nötter ofta, de blir lätt överrostade. Vill ta det säkra före det osäkra: rosta en liten mängd nötter först, så du vet hur lång tid just din ugn behöver. 

Nötterna är klara när skalen börjar spricka, nötterna blir glansiga och börja sprida en fantastisk doft i köket. Är du osäker är det bättre att underrosta än att rosta för länge!

Gnugga bort skalet

Häll direkt över nötterna i en handduk som du lagt över en stor skål. Låt inte nötterna ligga kvar i plåten då de lätt överrostas och blir brända. Skaka duken med nötterna då och då, tills de svalnat.

Lyft ur duken ur skålen och gnid av skalen genom handduken. Lägg bred försiktigt ut duken på ett bord och rulla av de förhoppningsvis skalfria hasselnötterna från duken. Det kan behövas lite extra gnuggande för att få bort de sista skalresterna.

Lycka till med rostningen.

Om du skulle ha lite ont om tid, men verkligen vill äta dessa underbara rostade hasselnötter, så finns dom i vår lösviktsavdelning med naturgodis. Du hittar oss i närmaste ICA-butik. Läs mer om våra rostade hasselnötter här ››