Läckert höstbröd med knapriga valnötter

Ingredienser (för 2 bröd):

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
50 g smör
2 tsk salt
½ dl farinsocker
½ dl ljus sirap
3 dl grovt rågmjöl
200 g valnötter
12 dl vetemjöl

  1. Så här gör du (tar ca 90 minuter):
    Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Häll i vattnet, smält smöret och blanda i.
  2. Rör i salt, farinsocker, sirap, rågmjöl och valnötter.
  3. Arbeta in lite i taget av vetemjölet till en smidig deg. Lägg på en bakduk eller sätt på plastfolie över bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader.
  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma degen till två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  6. Pudra degen med lite vetemjöl. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
  7. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.